CANCER MAMARCancerul de sân apare atunci când celulele din sân încep să scadă din control, permițându-le să invadeze țesuturile din apropiere sau să se răspândească în organism. Colecțiile acestor țesuturi care nu sunt controlate se numesc tumori. Cu toate acestea, nu toate tumorile mamare sunt considerate canceroase, deoarece anumite tipuri de celule mari nu pot fi răspândite sau amenințate cu viața unei persoane, iar acest tip de tumoare se numește tumoare benignă. Pe de altă parte, tumorile care se pot răspândi peste tot în organism sau pot invada țesuturile din apropiere sunt considerate celule canceroase și sunt maligne. Celulele canceroase provin, de obicei, fie din conducte, fie din glande în sân, de aceea poate dura luni sau chiar ani pentru ca o tumoare să fie observată în sân. Tumorile mamare sunt examinate cu ajutorul mamografiilor care sunt destul de precise în screening-ul tumoral sau al celulelor canceroase.
Femeile sunt mult mai predispuse la dezvoltarea cancerului de sân la bărbați. Doar între 1% și 2% dintre bărbați au fost cunoscuți ca având cazuri de cancer de sân. Debutul precoce al menstruației la femei la vârsta de 12 ani crește riscul unui cancer mamar, pe de altă parte, o perioadă precoce de menopauză poate reduce riscul de cancer de sân. Riscul ca femeile să aibă cancer de sân crește odată cu vârsta, de fapt, un studiu arată că femeile cu vârsta peste 50 de ani au o probabilitate mai mare de a dezvolta cancer de sân. Cu toate acestea, incidenta cancerului de san in randul femeilor tinere este, de asemenea, creste intr-un ritm alarmant, motiv pentru care mai multe femei cu varste cuprinse intre 20 si 30 au fost supuse diagnosticului.
Cancerul de sân este nu numai dobândit, ci și moștenit. Pentru femeile care au mutații genetice, cum ar fi BRCA1 sau BRCA2 are un risc de 80% de a dezvolta cancer de sân. Femeile care au diagnosticul de rudenie de gradul întâi pentru a avea cancer de sân, cresc riscul de a dobândi cancer de sân. Mai mult, femeile cu rude de gradul întâi, diagnosticate cu cancer mamar înainte de menopauză, cresc riscul de a avea cancer la sân.
Unii factori contribuie la apariția cancerului la sân și acestea sunt următoarele: fumatul, alcoolul și expunerea la radiații. Femeile care fumează își vor crește șansele de a avea cancer la sân. În afară de aceasta, sa constatat că consumul ridicat de alcool este o sursă de cancer mamar. Expunerea la radiații este un alt factor care contribuie la cancerul de sân. Studiile au arătat că atât femeile, cât și copiii care au suferit o radioterapie cu doze mari au șanse mult mai mari de a avea cancer la sân.